Za naročila nad 85€, vam podarimo brezplačno poštnino.

Vitamin C

Ga je potrebno dodajati psom ali gre le za modno muho?

Za razliko od ljudi lahko psi sami proizvajajo vitamin C in zaradi tega dejstva so bili veterinarski nutricionisti dolgo mnenja, da njegovo dodajanje v pasjo ni potrebno.

Limone – bogat vir vitamina C

Komu je torej priporočljivo dodajati C vitamin?

Nedavne študije poročajo, da ga psi, ki so bolni ali pod stresom, nehajo proizvajati. Študija iz leta 1942 je povezala kožne bolezni pri psih z nizko vsebnostjo C vitamina. Druge študije poročajo, da imajo psi z vročino in psi, ki vadijo do svojih skrajnih meja (vlečni psi po težki dirki ali lovski psi med lovsko sezono), nizke ravni vitamina v krvi.

Številne študije kažejo, da so psi, ki jim dodajajo C vitamin, bolj odporni na bolezni in lahko bolje okrevajo po poškodbah ali boleznih.

Antioksidanti in bioflavonoidi

Antioksidanti

Oksidacija se nanaša na kemično reakcijo mešanja kisika z drugo snovjo. Vendar pa preveč ali premalo kisika v sistemu povzroči strupene stranske produkte, znane kot prosti radikali, ki poškodujejo celično strukturo in oslabijo imunost. Vitamin C deluje kot antioksidant in ščiti celice pred uničenjem.

Bioflavonoidi

Vsebuje tudi bioflavonoide, naravno prisotne rastlinske pigmente, ki jih telo uporablja za proizvodnjo drugih hranil.

Zakaj torej dodajati C vitamin?

V tujini ga holistični veterinarji redno predpisujejo za številne bolezni, kot so pasji kašelj, rak, okužbe dihal, bakterijske okužbe in abscesi. Igra ključno vlogo pri proizvodnji kolagena, zato je še posebej dober za upočasnitev degenerativnih bolezni sklepov, displazije kolkov in bolezni hrbtenice. Je tudi preventiva in krepitev imunskega sistema. Nekateri veterinarji priporočajo dajanje psom pred in po cepljenju ter brejim in doječim psicam, ki so bile izpostavljene nalezljivim boleznim.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Preberi več
    Strinjam se
    Ne strinjam se