Za naročila nad 85€, vam podarimo brezplačno poštnino.

Stres

Stres je pogosto uporabljena beseda, ki opisuje občutke napetosti ali pritiska. Vzroki za stres so nadvse različni. Morda ste zaradi svoje službe pod stresom, postanete nervozni, ko spoznavate nove ljudi, ali ste zaskrbljeni, ko je vaša dnevna rutina motena.

So tudi psi lahko pod stresom?

Seveda. Ker vemo, kako se počutimo zaradi stresa, želimo zagotovo pomagati ublažiti stres tudi našemu ljubljenčku. Vendar pa naši psi ne izrazijo svojih čustev, ne zaloputnejo po telefonu ali imajo izbruh jeze, kako torej lahko ugotovimo, da so pod stresom? Znaki tesnobe pri psih so pogosto subtilni. Dejansko nekatera vedenja, povezana s stresom, posnemajo normalno vedenje.


Kateri so nekateri od znakov stresa pri psih?

Tresenje in korakanje:
Videli ste, kako se vaš pes trese po kopanju ali valjanju v travi. To tresenje celega telesa je lahko zabavno in povsem normalno … razen če se pojavi kot posledica stresne situacije. Na primer, psi so pogosto pod stresom ob obisku veterinarja. Mnogi psi se “otresejo”, ko se spustijo z izpitne mize in se dotaknejo tal. Tudi psi, tako kot ljudje, korakajo, ko so vznemirjeni. Nekateri psi hodijo večkrat po sobi za preglede, medtem ko čakajo na vstop veterinarja.

Jokanje ali lajanje:
Vokalizacija je normalno izražanje pri psih, vendar se lahko okrepi, ko so pod stresom. Psi, ki se bojijo ali so napeti, lahko cvilijo ali lajajo, da bi pritegnili vašo pozornost ali da bi se pomirili.

Zehanje, slinjenje in lizanje:
Psi zehajo, ko so utrujeni ali zdolgočaseni, zehajo tudi, ko so pod stresom. Stresno zehanje je dolgotrajnejše in intenzivnejše od zaspanega zehanja. Psi se lahko tudi prekomerno slinijo in ližejo, ko so živčni.

Sopihanje – t.i. panting:
Psi sopihajo, ko so vroče, navdušeni ali pod stresom. Če vaš pes sopiha, čeprav ni telovadil, morda doživlja stres.

Kako lahko svojemu psu pomagam pri obvladovanju stresnih situacij?

Če je vaš pes pod stresom, ga najprej odstranite iz stresnega okolja. Poiščite miren kraj, kjer se bo ponovno zbral. Uprite se želji, da bi ga pretirano tolažili. Če ga želite razvajati z božanjem ali priboljški, naj si jih najprej prisluži s kakšno aktivnostjo (npr. sedenjem). Odzivanje na rutinske ukaze odvrača psa in daje občutek normalnosti. Neverjetno, kako tolažilno je lahko sedenje, dol in petka za zaskrbljenega psa.

Na trgu je že kar nekaj pripravkov, ki pomagajo pri obvladovanju stresa. Zelo učinkoviti so taki, ki vsebujejo triptofan.

L-triptofan je ena izmed osmih esencialnih aminokislin, ki je telo ne more proizvajati samo, zato jo moramo nujno pridobiti s prehrano. V telesu se L-triptofan pretvori v nevrotransmiter serotonin, ki ga imenujemo tudi hormon sreče, in v melatonin, ki skrbi za trden spanec.


    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Preberi več
    Strinjam se
    Ne strinjam se