Za naročila nad 85€, vam podarimo brezplačno poštnino.

Tavrin – kaj je in zakaj je nujno potreben?

Če ste kdaj pozorno pogledali drobni tisk na vrečki ali pločevinki mačje hrane, ste verjetno opazili, da je med sestavinami naveden tavrin. Tavrin je aminokislina, ki pomaga ohranjati zdravje vašega ljubljenčka in preprečuje številne resne zdravstvene težave.

Kaj delajo aminokisline?

Aminokisline pomagajo telesnim celicam ustvariti beljakovine, potrebne za pravilno delovanje vsakega dela človeškega in mačjega telesa. Kisline pomagajo pri presnovnem procesu in igrajo pomembno vlogo pri transportu in shranjevanju hranil.

Čeprav telo proizvede veliko aminokislin, jih lahko nekatere pridobimo le s hrano. Aminokisline, ki jih telo ne proizvede samo, so znane kot “esencialne” aminokisline. Ljudje in psi lahko sintetizirajo tavrin iz drugih aminokislin, mačke pa ne. Če s hrano ne prejmejo dovolj te esencialne aminokisline, se njihovo zdravje začne sčasoma slabšati.

Kako so mačke prizadete, če ne prejemajo dovolj tavrina?

Pomanjkanje tavrina lahko pri mačkah povzroči številne težave, vključno z:

Dilatirana kardiomiopatija. Stanje povzroči, da se srce poveča, kar vpliva na njegovo sposobnost učinkovitega črpanja krvi. Mačke, ki jih prizadene razširjena kardiomiopatija, lahko zaradi težav s črpanjem razvijejo tudi kongestivno srčno popuščanje.

Slepota. Pomanjkanje tavrina lahko povzroči degeneracijo fotoreceptorskih celic v mrežnici. Na žalost, ko so te celice izgubljene, jih ni mogoče nadomestiti.

Zobna gniloba. Tavrin pomaga, da zobje vaše mačke ostanejo močni in zdravi. Če ga primanjkuje, je večja verjetnost, da se pojavijo težave.

Reproduktivne težave. Mačke, ki ne dobijo dovolj tavrina, morda ne bodo mogle imeti mladičev.

Razvojne težave. Mladički, rojeni materam s pomanjkanjem tavrina, se lahko soočajo s težavami z rastjo in povečano verjetnostjo za zlome kosti.

Težave s prebavili: Tavrin pomaga telesu proizvajati žolčne soli, ki so potrebne za prebavo maščob. Brez dovolj tavrina lahko vaš ljubljenček razvije drisko in težave s prebavo.

Motnje imunskega sistema. Brez dovolj tavrina imunski sistem vaše mačke morda ne bo deloval optimalno. Posledično se vaš ljubljenček morda ne bo mogel boriti proti virusom tako enostavno kot zdrave mačke in lahko trpi zaradi pogostih bolezni.

Sladkorna bolezen. Tavrin pomaga telesu uravnavati krvni sladkor. Vaš ljubljenček lahko razvije sladkorno bolezen brez zadostnih količin tavrina.

Letargija. Mačke, ki jih prizadene pomanjkanje, so lahko videti utrujene in brezvoljno.

V nekaterih primerih je mogoče odpraviti učinke pomanjkanja tavrina, če je vaša mačka pravočasno diagnosticirana in začne prejemati dodatek tavrina. Žal spremembe srca in vida niso popravljive.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Preberi več
    Strinjam se
    Ne strinjam se