Za naročila nad 85€, vam podarimo brezplačno poštnino.

Kalcij

Ali psi potrebujejo dodajanje kalcija?

Kalcij je mineral, ki pomaga pri rasti vašega psa, ohranjanju zdravih kosti in zob, pravilni izgradnji in delovanju mišic, zdravju srca in ohranjanju zdravega živčnega sistema. Psi (in ljudje!) tega minerala ne morejo proizvesti naravno, zato ga morajo pridobiti s hrano.

Zdrav pes, hranjen s komercialno pasjo hrano, bo v svoji prehrani dobil priporočeno količino kalcija. Vendar pa obstajajo nekatere zdravstvene težave, zaradi katerih lahko vaš kuža potrebuje več kalcija. Kljub temu je vedno dobro, da se posvetujete s svojim veterinarjem, preden uvedete nov dodatek v prehrano svojega mladiča.

Mladički potrebujejo ustrezne odmerke kalcija za zdravo rast in razvoj.

Koliko kalcija potrebuje pes?

Po smernicah naj bi povprečen, zdrav pes zaužil približno 1,25 grama kalcija na vsakih 1000 kalorij, ki jih zaužije. Kot taka se bo specifična zaužita količina razlikovala glede na glede na dnevno potrebo vašega psa po kalorijah. Tisti, ki rastejo, dojijo in so breji, imajo običajno večje potrebe po kalciju, kar se odraža v njihovi hrani. Zato je vedno tako pomembno, da hranite hrano, ki je usmerjena v pravo življenjsko obdobje vašega psa.

Noseče in doječe pse potrebujejo več kalcija za spodbujanje rasti kosti pri mladičih. Če pes zaužije premalo kalcija, ko je breja, lahko to povzroči eklampsijo, ki je življenjsko nevarno stanje, ko se ravni kalcija v krvi doječe psičke znižajo. Eklampsija (imenovana tudi mlečna vročica) se najpogosteje pojavi, ko so mladiči stari od enega do štirih tednov, ko mama proizvaja največjo količino mleka.

Eklampsija se ponavadi pojami med 1 in 4 tednom starosti, ko psica proizvaja največ mleka.

Znaki nizkega kalcija pri psih

Ko ima pes nizko raven kalcija v krvi, kar mu ne omogoča pravilnega delovanja, je to znano kot hipokalcemija. Manjše pasme in psi, ki dojijo veliko mladičev, imajo lahko večje tveganje za hipokalcemijo v primerjavi z večjimi pasmami z manjšimi legli.

Najpogostejši znaki so:
– mišični tremor
– epileptični napadi
– togost
– nemirnost
– vznemirjenost ali nenavadno vedenje
– prekomerno pitje in uriniranje
– dezorientacija

Kako vem, če moram svojemu psu dodajati kalcij?

Kalcij je prisoten v večini komercialnih hran, vendar obstaja veliko drugih virov za pse. Kalcij najdemo v: siru, jogurtu, tuni, lososu, brokoliju, fižolu, špinači, zeleni leči.

Hrana bogata s kalcijem.


Ker pa vemo, da ni vsa človeška hrana primerna za ljudi, pa tudi količino kalcija je težko regulirati, se svetuje dodatek kalcijevih pripravkov, ki so namenjeni posebej za pse.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Preberi več
    Strinjam se
    Ne strinjam se