Za naročila nad 85€, vam podarimo brezplačno poštnino.

MOKRA HRANA ZA MAČKE


Vsak od nas si želi, da bi njegov ljubljenček živel čim dlje v čim boljšem zdravju. Bil aktiven, vesel in imel lep kožuh. Vse to je posledica številnih dejavnikov, ki niso odvisni samo od nas, saj so pomembni tudi geni. Na srečo lahko nadziramo številne stvari, ki vplivajo na zdravje naše mačke. Eden takih dejavnikov je prehrana. Na trgu je cela paleta že pripravljene hrane za naše živali. Ko prvič postanemo lastnik mačke, se sprašujemo, kakšno hrano ji izbrati. Čemu slediti. Ali morate mačko hraniti z mokro in suho hrano ali je bolje izbrati eno od njiju?

Mačka je strogo mesojeda žival. To pomeni, da na njihovem jedilniku praktično ni mesta za zelenjavo in sadje. V naravi mačke lovijo glodavce, ptice in žuželke, zato njihova prehrana vsebuje minimalne količine ogljikovih hidratov. Pri izbiri mačje hrane se moramo tega spomniti in skrbno analizirati sestavine. Na tržišču zlahka najdemo mokro mačjo hrano , ki ne vsebuje ogljikovih hidratov ali pa jih vsebuje le v sledovih.

Mačke so živali, ki ne pijejo dovolj same in dobijo večjo količino vode s hrano. Če vidimo mačko v bližini posode z vodo, je to znak, da je že dehidrirana. Zato moramo poskrbeti, da ji bo hrana, ki jo dajemo, poleg vseh potrebnih hranil zagotovila tudi ustrezno količino vode. Prednost mokre hrane je njena visoka vlažnost, podobna hrani, ki jo mačka dobi v naravi. Mokra hrana za mačke ima vsebnost vlage 70-80%, suha hrana le 8-12%. Zadostna preskrba z vodo v prehrani je zelo pomembna za pravilno delovanje celotnega organizma, še posebej ledvic.

S serviranjem mokre hrane povečamo hidracijo mačjega telesa, kar se odrazi v večji razredčenosti in volumnu urina ter zmanjša tveganje za nastanek sečnih kamnov, težav z urinarnim traktom in boleznimi ledvic. Mačke, hranjene z mokro hrano, dobijo s hrano toliko vode, da jih praktično ni treba dodatno hidrirati. Vendar to ne pomeni, da jim lahko vzamemo posodo z vodo. Vsaka mačka mora imeti stalen dostop do sveže vode.

Ko izbiramo pravo mokro hrano za našo mačko, smo najprej pozorni na sestavo. Daljša sestava še ne pomeni, da je hrana boljša. Ravno nasprotno. Pogosto krajša kot je sestava, tem bolje. V sestavi hrane naj bo najprej meso, nato drobovina. Zelenjava in sadje nista potrebna. Če se pojavijo, naj bodo v majhnih količinah in naj bodo čim bližje koncu kompozicije. Deklaracije so sestavljene tako, da je največ tistega, kar je na samem začetku, manj je dane sestavine, kasneje bo navedena v deklaraciji. V hrani ne sme biti žit. Obroke razdelimo na več manjših obrokov. Mačka mora dobiti vsaj 3-4 obroke na dan, in več, tem bolje. 5-6 obrokov bo optimalna rešitev za večino mačk. Zaradi nižje vsebnosti ogljikovih hidratov v primerjavi s suho hrano je mokra hrana odlična tudi za mačke s sladkorno boleznijo ali živali s prekomerno telesno težo, ki morajo shujšati. 

Mokra hrana je običajno tudi okusnejša in lažje prebavljiva za mačke. Pri živalih z alergijami na hrano je lažje izbrati monoproteinsko mokro hrano kot suho hrano, katere sestava je zelo dolga, kar poveča tveganje, da bo mačka alergična na kakšen dodatek. Mačke z občutljivim prebavnim sistemom se tudi bolje počutijo na mokri hrani kot na suhi.Če povzamemo: izmed vse pripravljene mačje hrane, ki je na voljo na trgu, je mokra hrana najboljša izbira. Pri izbiri hrane moramo upoštevati njeno sestavo, ki naj bo jasna in čitljiva. Hrana naj vsebuje veliko mesa in malo ali nič ogljikovih hidratov. Če hranimo samo popolno mokro hrano, smo lahko prepričani, da bo mačka ustrezno hidrirana in bo prejela pravo količino.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Preberi več
    Strinjam se
    Ne strinjam se