Za naročila nad 85€, vam podarimo brezplačno poštnino.

HONDROPROFILAKSA – PREPREČEVANJE BOLEZNI SKLEPOV PRI PSIH IN MAČKAH

Kaj je hondroprofilaksa pri psih in mačkah?

Hondroprofilaksa je celovit postopek, ki vključuje ciljno usmerjene ukrepe za preprečevanje razvoja bolezni sklepov pri psih in mačkah na vseh stopnjah njihovega razvoja. Najpomembnejšo vlogo v tem aktivnem procesu imajo telesna dejavnost, prehrana in biološko aktivne snovi z znanstveno dokazanimi protivnetnimi in analgetičnimi učinki. Telesna dejavnost je tudi pri psih z že razvitimi boleznimi sklepov najpomembnejši dejavnik, ki prispeva k ohranjanju gibljivosti sklepov, zaščiti pred postopnim propadanjem in zagotavljanju udobja življenja. Telesna dejavnost z neposrednim vplivom na hitrost nastajanja plazemskega filtrata (tekočina v sklepni kapsuli) zagotavlja ustrezno prehransko stanje hrustančnega tkiva in krepi mišično tkivo, kar zagotavlja gibljivost sklepov. Najpogostejši bolezni, ki prizadenejo sklepe, sta osteoartritis in osteohondroza . Osteoartitis velja za najpomembnejši vzrok kronične bolečine pri psih, njegova pojavnost v populaciji odraslih psov pa je ocenjena na približno 20 %. Gre za bolezen, ki negativno vpliva na kakovost življenja odraslih in starejših psov, zlasti velikih pasem – čeprav v enako veliki meri prizadene tudi mačke. Osteohondroza pa je motnja endohondralne osifikacije, ki nastane zaradi lokalne ishemije hialinskega hrustanca v epifizah rastočih kosti in je lahko posledica nepravilne prehrane, zlasti v fazi rasti telesa.

Eden od elementov zdravljenja, ki ščiti hrustanec pred uničenjem, je uporaba biološko aktivnih snovi s hondroprotektivnimi lastnostmi. In čeprav je njihova učinkovitost v večini primerov še vedno predmet številnih polemik, je njihova priljubljenost vedno večja in vsako leto se pojavijo nove. Snovi, kot sta glukozamin ali hondroitin, se trenutno obravnavajo kot klasične snovi, in čeprav se uporabljajo že vrsto let, so še vedno predmet znanstvenih raziskav, katerih rezultati spodbujajo njihovo uporabo.

Biološko aktivne snovi s hondroprotektivnimi lastnostmi:

Glukozamin v obliki sulfata ali hidroklorida je predhodnik sinteze glikozaminoglikanov, zlahka se raztopi v vodi in se po peroralni uporabi dobro absorbira v tankem črevesju. Pokazalo se je, da se pri psih po peroralnem vnosu radioaktivno označen glukozamin pojavi v krvnem obtoku po 15 minutah. Glukozamin absorbirajo tkiva, vključno z jetri, kjer se uporablja za sintezo glikoproteinov in glikozaminoglikanov sklepnega hrustanca. Glukozamin sulfat spreminja proizvodnjo metaloproteinaz v hondritih in lahko zavira kolagenazo – encim, ki razgrajuje naravne kolagenske strukture v sklepu.

Hondroitin je organska spojina iz skupine glikozaminoglikanov, ki tvori dolge mukopolisaharidne verige. V naravi se pojavlja predvsem v sklepnem hrustancu v obliki hondroitin sulfata (dodatno vsebuje sulfatno skupino). Njegova glavna naloga je zmanjševanje trenja med gibljivimi deli sklepa. Telo jo proizvaja samo, vendar se sčasoma, tako kot pri kolagenu ali glukozaminu, ta proces upočasni, zato lahko to spojino štejemo za nujno pri prehrani starejših ljudi, ne glede na spremljajoče težave s sklepi. Terapevtski učinek hondroitina temelji na več različnih mehanizmih: protivnetnem z zaviranjem tvorbe interlevkina-1β, metaloproteaze-3 in prostaglandina E2, spodbujanjem sinteze proteoglikanov in hialuronske kisline ter zaviranjem proteolitičnih encimov hrustanca (vključno s kolagenazo, elastazo) in zaviranjem translokacije NF-κB, ki sodeluje pri kroničnih vnetnih procesih.

Hialuronska kislina je glikozaminoglikan z visoko molekulsko maso, ki ga pogosto najdemo v živalskih tkivih in tekočinah, v posebno visokih koncentracijah pa v sinovialni tekočini, vodni tekočini v očesu in v koži. Široko se uporablja pri zdravljenju osteoartritisa in kot snov, ki pospešuje celjenje ran. Rezultati raziskav kažejo, da se hialuronska kislina absorbira v prebavilih, del pa je vstopi v telesna tkiva, vključno s kožo in sklepi. Zanimiva je ugotovitev, da je pri zdravljenju bolnikov z degenerativnimi spremembami v kolenskem sklepu bolj učinkovit pripravek, ki vsebuje glukozamin, hondroitin in hialuronsko kislino, kot pripravek, ki vsebuje samo glukozamin in hondroitin.

Harpagophytum procumbens (hudičev krempelj, hudičev krempelj ali hudičev krempelj) je afriška rastlina, ki se že vrsto let uporablja v alternativni medicini. Na splošno velja, da ima protivnetne lastnosti, saj ima sposobnost zaviranja delovanja encimov ciklooksigenaze in lipoksigenaze, tj. njeno delovanje je podobno nesteroidnim protivnetnim zdravilom. Aktivne spojine v rastlinskem izvlečku so glikozidi, kot je harpagozid.

Boswellia serrata, znana tudi kot indijsko kadilo, je drevo iz družine štorkelj, njegova smola, imenovana kadilo, pa se že dolgo uporablja kot protivnetno in protibolečinsko sredstvo. Raziskave so pokazale, da imajo aktivne snovi, ki jih vsebuje bosvelija serrata, zlasti bosvelična kislina, številne lastnosti. Vplivajo na aktivnost encimov lipoksigenaza in ciklooksigenaza, delujejo na rastne dejavnike (žilni endotelijski rastni dejavnik in drugi, povezani s preživetjem in proliferacijo celic. Najmočnejša in najbolje raziskana bosvelična kislina je 3-O-acetil-11-keto-b-bosvelična kislina (AKBA) , katere učinki v okviru degenerativnih bolezni sklepov so najbolje dokumentirani.

Metilsulfonilmetan (MSM) je spojina, ki vsebuje žveplo in se priporoča za lajšanje bolečin v sklepih/mišicah zaradi protivnetnih lastnosti ter upočasnjuje anatomsko napredovanje sklepa pri osteoartritisu kolena. Mehanizem delovanja vključuje zaviranje delovanja encimov, ki povzročajo nastanek provnetnih citokinov, zmanjšanje količine prostih radikalov v hrustancu, ki so posredniki vnetnih reakcij, in izboljšanje diferenciacije osteoblastov.

Polinenasičene maščobne kisline omega-3 – Maščobne kisline omega-3, zlasti nenasičene maščobne kisline z dolgo verigo – eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA), že nekaj časa veljajo za ene najpomembnejših hondroprotektivnih sestavin, ki se dajejo psom in mačkam v prehrani. prav tako učinkovito ščitijo hrustančno tkivo pred poškodbami. n-3 maščobne kisline, pridobljene iz ribjega olja, z zaviranjem vnetne poti ciklooksigenaze 2 zavirajo nastajanje pro-vnetnih PGE2, TNF-α, IL-1β in IL-6. Opravljena raziskava je pokazala, da dodajanje ribjega olja prehrani psov zagotavlja povečanje ravni maščobnih kislin omega. -3 do 3,5 % izboljša stanje psov z artritisom, predvsem pa omogoča zmanjšanje odmerka karprofena pri psih, ki prejemajo to zdravilo zaradi osteoartritisa. Takšna prehrana poveča koncentracijo skupnih maščobnih kislin omega-3 v serumu, po mnenju skrbnikov živali pa izboljša tudi sposobnost vstajanja iz ležečega položaja in pripravljenost za igro po 6 tednih uporabe, izboljša kakovost hoje po 12 in 24 tednih uporabe ter poveča moč, s katero psi z osteoartritisom obremenjujejo svoje okončine.

Hidroliziran kolagen – je najbolj razširjena beljakovina v zunajceličnem matriksu in vezivnih tkivih vseh vretenčarjev. Ekstrakcija kolagena vključuje predvsem ekstrakcijo iz tkiv živalskega izvora, bogatih s kolagenom, kot so hrustanec, koža in kosti. Glede na proizvodni postopek lahko dobite različne kolagenske derivate s popolnoma različno strukturo, sestavo in lastnostmi, kot so: nedenaturiran nativni kolagen (netopen) ali topen nativni kolagen v obliki hidroliziranega kolagena, ki je vir kratkih peptidov in aminokislin. Molekularna struktura peroralno uporabljenega kolagena določa mehanizem njegovega delovanja na vnetje sklepov. Sprva so domnevali, da lahko dodajanje kolagena spodbuja sintezo vezivnega tkiva, predvsem zato, ker je kolagen njegova glavna sestavina. Dejansko se je izkazalo, da se nekateri peptidi iz hidroliziranega kolagena absorbirajo in kopičijo v hrustančnem tkivu. Poleg tega so živalski modeli osteoartritisa pokazali obetavne rezultate pri ohranjanju strukture hrustanca po dolgotrajnem uživanju hidroliziranega kolagena.

Vse zgoraj navedene biološko aktivne snovi, ki se dajejo v obliki prehranskih dopolnil, imajo hondrofilaktične lastnosti in bi kot take morale biti nepogrešljiv del prehrane živali, ki že trpijo zaradi degenerativne bolezni sklepov in tistih, pri katerih obstaja tveganje za razvoj takšne bolezni.

Avtor članka: Jacek Wilczak

Docent na Oddelku za biokemijo in dietetiko Veterinarske fakultete SGGW v Varšavi. Znani in spoštovani strokovnjak za vlogo biološko aktivnih spojin v prehrani živali in ljudi. Avtor znanstvenih in poljudnoznanstvenih publikacij s področja dietetike in preprečevanja prehrane živali. Glavni predmet njegovih raziskav so mehanizmi delovanja biološko aktivnih spojin (polifenoli, beta-glukani, probiotiki, maščobne kisline in drugi) v patogenezi bolezni (vnetje prebavnega trakta, rak) in v okviru staranja. Zagovornik širjenja znanja med skrbniki živali o odgovorni in zavestni uporabi prehranskih dopolnil pri prehrani njihovih hišnih ljubljenčkov – univerzitetni predavatelj, predavatelj in udeleženec številnih konferenc, vodja številnih usposabljanj in spletnih seminarjev, prehranski svetovalec. Zasebno je skrbnik čokoladnega labradorja in tribarvnega kavalirja King Charlesa španjela – zato iz prve roke ve, kako pomembna je pravilno uravnotežena prehrana za pravilno rast in razvoj vsakega psa.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Preberi več
    Strinjam se
    Ne strinjam se